Tejpad tärnbukett-steg för steg. 
Innan man börjar ska man se till att blommorna och bladen man ska använda är ordenligt vattendragna, minst ett par timmar. Alla stjälkar ska klippas (inte snittas) i samma längd annars blir det ingen fin kupolform. Här använder jag en en mall som är lika stor som en cd-skiva, lämplig storlek för en tärnbukett.
 
 
Man gafflar de korta stjälkarna. Viktigt att ha rätt tekniktråd, den får inte vara för tunn så den inte orkar hålla upp blomman. Sedan ska de floratejpas, 1/2- 1 cm upp på blomstjälken och hela teknikråden. Det gör man för att säkra ihop tekniktråden och stjälken, samt för att floratejpen är lite kladdig och klistrig och gör att blommorna stannar där man vill ha dom när man börjar sätta ihop buketten.
 
 
Det behövs en hel del blommor, mer än man tror! Sedan börjar man montera ihop den. Det är viktigt att planera detta jobbet så man fördelar de olika matrialen symmetriskt. Först tar man den blomman som ska vara i mitten. Den tekniktråden ska vara helt rak, sen arbetar man ut i cirklar och böjer tekniktråden lite mer för varje cirkel du gör. Man får vara noga med att böja precis där stjälken slutar och teniktråden börjar annars blir den ojämn och ostabil. Det är också viktigta att sätta blommorna tätt från början för man kan inte fylla igen ett mellanrum om man gått vidare till nästa cirkel. Tekniktrådarna sätter man parallet, ingen spiral!
 
 
Här har jag kommit en bra bit. Är nästan klar med alla cirklar. Lätt att få kramp i handen, klistret från tekniktråden hjälper lite men man får trycka hela tiden så de stannar på sin plats.
 
 
Nu har jag fått till den formen jag ville ha och floratejpat ett par centimeter för att allt ska stanna på sin plats. 
 
 
Det är en fördel att ha en brukbukettställning till hjälp inför nästa moment.
 
 
Man trådar blad, jag använde silvertråd. Lite floratejp på den och sen sätter man dit bladen i ett fint mönster. 
 
 
Klipp av tekniktrådarna i valfri längd. Om man använt många tekniktrådar kan man tunna ut handtaget för attt det ska bli smäckrare. Avslutar med några varv floratejp. Nu valde jag en vit färg på tejpen då jag valt ett ljust rosa sidenband. 
 
 
 
 
Några timmar senare..klar!!
 

© Alla bilder som visas är Copyright skyddade och får inte kopieras utan min tillåtelse.
1 kommentarerBlad  
Det här är ett blad från en orkidee som jag såg i Palmhuset när de hade en orkideeutställning. Det såg ut som det var broderat med glittrande guldtråd på det mörkgröna bladet, så väldigt fint. Önskar att jag hade skrivit upp namnet...

© Alla bilder som visas är Copyright skyddade och får inte kopieras utan min tillåtelse.
5 kommentarerMinne från floristutbildningen 
I klassrummet satt våra bänkar ihop och blidade större bord. Dessa bord fick ansvar för olika saker som köket, diskbänken och snittkylen, och för att man inte ska glömma sina uppgifter fick man ett mjukisdjur på sitt bord.(Jo, det var en vuxenutbildning och inget annat;) Här fick fåret en dag en ny svans av blomknoppar och pärla. Om jag inte minns helt fel så var det min granne Cicci som fixade svansen. Fina minnen med fina människor ♥

© Alla bilder som visas är Copyright skyddade och får inte kopieras utan min tillåtelse.
1 kommentarer